AROMÂNI
Victor Enache | Dudeștii Noi
Domnul Enache este președintele Asociației Culturale Aromâne din Banat, iar misiunea sa este să salveze cultura aromână din zonă. În Timiș, în acest moment, sunt mai puțin de 100 de aromâni. Aromânii sunt o apariție oarecum neobișnuită în zonă. Au sosit în secolul trecut după un pelerinaj îndelungat. Bunicii domnului Enache sunt din Grecia, din preajma Salonicului, de unde au plecat în Cadrilater, de acolo în Moldova, iar apoi au ajuns în Banat, în Dudeștii Noi, cândva în perioada interbelică.
S-au simțit bine alături de șvabi. Au preluat de la ei disciplina și spiritul practic, le-au învățat limba, au trăit alături de ei, dar și-au păstrat îndrăzneala și curajul străbunicilor, care erau păstori și trăiau pe munte, în sălbăticie. Dârzenia lor se materializează astăzi în eforturile pe care le fac pentru a-și păstra identitatea.
Pentru ei, ziua numelui e mai importantă decât ziua de naștere, pe care o sărbătoresc cu mare fast. La lăsatul secului, leagă o bucată de halviță cu sfoară de un băț, iar copiii trebuie să o prindă în gură, iar câștigătorul e desemnat voinicul anului. Înainte să intre în biserică se spală la fântână pe mâini și pe față, ca să fie curați în fața lui Dumnezeu. Duminică seara, bătrânii le povestesc tinerilor istorii din Balcani, despre eroii din vechime, despre războaie, despre pribegie, despre păstorit și despre relația omului cu muntele și cu Dumnezeu. Gătesc cu lapte de oaie, cu ardei, cu roșii, cu brânză. Sunt aromâni și trăiesc întocmai. „Ești ceea ce simți, iar felul în care socotești îți spune cine ești!”