plugIN

plugin

p l u g I N este un proiect amplu care a are scopul de a readuce în actualitate tradițiile și cultura  etniilor conlocuitoare în Banat, prin intermediul unei serii de spectacole, care s-au folosit de instalații artistice, create de un grup de artiști ce provin din diverse medii culturale – arte plastice, grafică, muzică, etc.
Cuvântul „plug”  nu a fost ales întâmplător, deoarece are o bogată semnificație în limba română, fiind o unealtă folositoare la munca pământului, care este în același timp și o prelungire fizică ce creează o legătură intimă între locuitorii satului și mediul natural, cu care se află în simbioză. Apoi, prepoziția „in” din limba engleză, schimbă percepția asupra modului în care ne conectăm la „curentele” actuale, la noile tehnologii artistice, specific urbane.  

Traseul cultural al proiectului p l u g I N a vizat 6 orașe și sate din Banatul istoric: Buziaș, Vinga, Diniaș, Comloșu Mic, Recaș și Măguri, localități unde încă există comunități etnice (sârbi, germani, maghiari, romi, bulgari) relative numeroase, conlocuitoare cu majoritatea de-acum românească.

Astfel, programul a acestui tur cultural a constat în expoziții de arta contemporană, cu participarea artiștilor: Andreea Medar, Cătălin Petrișor și Silvia Moldovan, proiecția unui documentar video realizat de Mihai Pinti, workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică ce a fost au fost coordonate de compozitorul Alex Halka. Evenimentele au fost completată de o instalație video produsă de artista vizuală Josépha Blanchet. 

În localitățile  Buziaș, Vinga și Diniaș Olga Torok a remixat împreună cu trupele locale de dans folcloric românesc, respectiv bulgăresc și respectiv sârbesc, dansuri specifice etniei lor. Dansul capătă prin remixare valențe de dans contemporan prin remixarea mișcărilor cât și prin muzica folosită care a fost creată tocmai din cântecele etnicilor și remixate de către compozitori contemporani. 

Evenimentele s-au desfășurat în casele de cultură sau în școlile din localitate, lucru pentru care le mulțumim autorităților locale și reprezentanților comunităților locale, care ne-au susținut și ajutat cu organizarea.